Vánoce se neslavà jen dobrým jÃdlem, ale také dobrými nápoji. Svařák, punÄ, horká medovina, Äokoláda…anebo úžasný vajeÄný koňak! Jeho jemná chuÅ¥, sladkost a krémovost je to, proÄ je to jeden z nejoblÃbenÄ›jÅ¡Ãch vánoÄnÃch nápojů.
VajeÄný koňak má dlouhou historii a dlouholetou tradici. KoÅ™eny najdete v Británii, i když ze zaÄátku nebyl považován hlavnÄ› za vánoÄnà nápoj. To se mÄ›nilo postupem Äasu.
Pravý vajeÄný koňak se skládá z mléka, smetany, žloutků, vajec a alkoholu. Obvykle se pÅ™idává rum, bourbon anebo také brandy. NÄ›kdo do tohoto nápoje pÅ™idává i koÅ™enÃ, jako je tÅ™eba skoÅ™ice nebo vanilkový lusk. Obvykle se podává chlazený, ovÅ¡em pÅ™idává se i do různých teplých nápojů, jako tÅ™eba do kávy. V dneÅ¡nà dobÄ› se již vyrábà i veganské alternativ bez vajec a dalÅ¡Ãch živoÄiÅ¡ných produktů.
V historii platil zejména za nápoj pro bohaté. ProÄ? Protože v dÅ™ÃvÄ›jÅ¡Ãch dobách, konkrétnÄ› v 17. stoletÃ, kdy vajeÄný koňak vznikl, nebyly ingredience jako alkohol, vejce a cukr tak snadno dostupné, jako dnes. Proto byl na pomÄ›ry obyÄejných lidà dost drahý. PostupnÄ› se tento nápoj dostal do Ameriky, kde právÄ› zapoÄala jeho tradiÄnà spojitost s vánoÄnÃm Äasem.
A jak si vytvoÅ™it vajeÄný koňak doma, za použità pár ingrediencÃ? PodÃvejte se na náš recept.
Budete potřebovat:
4 žloutky
250 ml polotuÄného mléka
250 ml smetany na šlehánà (30 %)
1 plechovka salka
1 vanilkový lusk nebo trochu vanilkového extraktu
25 g krupicového cukru
300 ml rumu
PÅ™ipravÃme si hrnec, v kterém vymÃcháme žloutky s cukrem do pÄ›ny. Poté, co dosáhneme hladké pÄ›ny, pÅ™idáme mléko, smetanu a salko. Poté pÅ™idáme obsah vanilkového lusku a pokud nemáme, pár kapek vanilkového extraktu.
MÃsu dáme na mÃrný plamen a z stálého mÃchánà pÅ™ivedeme k varu. Konzistence by mÄ›la být takový Å™Ãdký puding. Poté, co pÅ™ivedeme k varu, sundáme ze sporáku a mÃcháme neustále, dokud smÄ›s nevychladne. Po úplném vychladnutà smÃcháme metliÄkou s rumem.