Vaječný likér a jeho historie


Vánoce se neslaví jen dobrým jídlem, ale také dobrými nápoji. Svařák, punÄ, horká medovina, Äokoláda…anebo úžasný vajeÄný koňak! Jeho jemná chuÅ¥, sladkost a krémovost je to, proÄ je to jeden z nejoblíbenÄ›jších vánoÄních nápojů.

VajeÄný koňak má dlouhou historii a dlouholetou tradici. KoÅ™eny najdete v Británii, i když ze zaÄátku nebyl považován hlavnÄ› za vánoÄní nápoj. To se mÄ›nilo postupem Äasu.

Pravý vajeÄný koňak se skládá z mléka, smetany, žloutků, vajec a alkoholu. Obvykle se pÅ™idává rum, bourbon anebo také brandy. NÄ›kdo do tohoto nápoje pÅ™idává i koÅ™ení, jako je tÅ™eba skoÅ™ice nebo vanilkový lusk. Obvykle se podává chlazený, ovÅ¡em pÅ™idává se i do různých teplých nápojů, jako tÅ™eba do kávy. V dneÅ¡ní dobÄ› se již vyrábí i veganské alternativ bez vajec a dalších živoÄiÅ¡ných produktů.

vajeÄný likér

V historii platil zejména za nápoj pro bohaté. ProÄ? Protože v dřívÄ›jších dobách, konkrétnÄ› v 17. století, kdy vajeÄný koňak vznikl, nebyly ingredience jako alkohol, vejce a cukr tak snadno dostupné, jako dnes. Proto byl na pomÄ›ry obyÄejných lidí dost drahý. PostupnÄ› se tento nápoj dostal do Ameriky, kde právÄ› zapoÄala jeho tradiÄní spojitost s vánoÄním Äasem.

A jak si vytvoÅ™it vajeÄný koňak doma, za použití pár ingrediencí? Podívejte se na náš recept.

Budete potřebovat:

4 žloutky

250 ml polotuÄného mléka

250 ml smetany na šlehání (30 %)

1 plechovka salka

1 vanilkový lusk nebo trochu vanilkového extraktu

25 g krupicového cukru

300 ml rumu

PÅ™ipravíme si hrnec, v kterém vymícháme žloutky s cukrem do pÄ›ny. Poté, co dosáhneme hladké pÄ›ny, pÅ™idáme mléko, smetanu a salko. Poté pÅ™idáme obsah vanilkového lusku a pokud nemáme, pár kapek vanilkového extraktu.vajeÄný likér

Mísu dáme na mírný plamen a z stálého míchání pÅ™ivedeme k varu. Konzistence by mÄ›la být takový řídký puding. Poté, co pÅ™ivedeme k varu, sundáme ze sporáku a mícháme neustále, dokud smÄ›s nevychladne. Po úplném vychladnutí smícháme metliÄkou s rumem.